Откријте на кои места, дури и ако сте во можност, не смеете да одите и зошто таму е забранет или сосема ограничен пристапот за луѓето.

Змиски остров, Рио де Жанеиро

Како што сугерира неговото име, овој остров е дом на најотровните змии во светот. Од безбедносни причини бразилските власти не дозволуваат посетителите да одат таму, а за секоја посета на истражувачите задолжително е да има лекар во тимот.

Никозија, Кипар

Во 1974 година, турските сили го нападнаа Кипар, што доведе до граѓанска војна. Кога заврши битката, Обединетите нации прогласија дел од Никозија за ничија земја и никој не бил таму со децении.

Гробот на Џин Ксин Хуанг

Во далечната 1974 година, фармерите ја пронајдоа гробницата на првиот кинески император Џин Ши Хуанг и оттогаш археолозите ја истражуваат гробницата. Иако се откриени околу 2.000 глинени војници, се уште има околу 8.000 закопани. Кинеските власти им забраниле на археолозите да ја допираат централната гробница во која се наоѓа телото на овој император, кој починал во 210 година п.н.е.

Чернобил, Украина

Експлозијата на нуклеарната централа на 26 април 1986 година предизвика голема штета во близина на Чернобил, а поради радијација и последица на радијациски болести во наредниот период загинаа повеќе од милион луѓе. И 30 години подоцна, пристапот до оваа област е забранет, а се проценува дека нема да може да се живее во наредните 20.000 години.

Област 51, Невада

Оваа добро позната област е една од најмистериозните во светот. Дури во 1992 година американската влада призна дека постои, а сè уште не се знае што се случува таму. Сепак, тој е заштитен со огромна безбедност.

Ласко, Франција

Праисториски цртежи се пронајдени во пештерата Лаваскаукс во 1940 година. Меѓутоа, по Втората светска војна, кога пештерата била отворена за посетителите, јаглерод моноксидот од здивот на луѓето почнал да ги уништува сликите. УНЕСКО ја заштити оваа пештера и таа беше затворена за посетители во 1963 година.