Марс е многу подинамична планета отколку што се мислеше, според една неодамнешна студија користејќи сателитски снимки и радар што продира на земја, откривајќи докази за вулканска активност на рамнината Елисиум Планиција. Ова откритие е во спротивност со идејата за студен и безживотен Марс.

Спроведено од планетарниот научник Џоан Војгт од Лабораторијата за млазен погон на НАСА и Кристофер Хамилтон од Универзитетот во Аризона, студијата укажува на вулканска активност на Марс во текот на изминатите 120 милиони години, со некои ерупции кои датираат дури од еден милион години.

Траги од интеракција на лава со мраз

Elysium Planitia бил вулкански многу поактивен отколку што се мислело, а можеби и денес е вулкански жив, истакнува Војгт. Марсовскиот пејзаж на Elysium Planitia покажува млада лава, што ги натера научниците да ја разгледаат можноста за тековна вулканска активност на Црвената планета. Теренот, исто така, покажува карактеристики кои укажуваат на интеракција на лавата со мраз или течна вода, што потсетува на копнени средини каде што напредува микробниот живот.

За да ја разберат вулканската историја на регионот, научниците интегрирале податоци од топографски карти, сателитски снимки и радари што продираат на земја. Истражувањето поврзано со ова е објавено во списанието JGR Planets.

Elysium Planitia е совршено место за да се обидеме да ја разбереме врската помеѓу она што го гледаме на површината и внатрешната динамика манифестирана преку вулкански ерупции, вели Војгт.

Истражувањето овозможило создавање на 3Д мапи, откривајќи повеќе од 40 вулкански настани кои ја обликувале Elysium Planitia пред 120 милиони и 1 милион години. Некои ерупции биле монументални, поплавувајќи ги долините со огромни количини стопен базалт.

Марс сè уште е вулкански активен?

И покрај тоа што Марс изгледа сув денес, студијата сугерира дека отворите што исфрлаат лава, исто така, може да предизвикаат катастрофални поплави на подземните води, што потенцијално придонесува за експлозивни вулкански настани.

Значењето на Elysium Planitia оди подалеку од неговата вулканска историја и може да содржи големи подземни водни наслаги мраз. Резултатите од студијата сугерираат дека Марс можеби сè уште е вулкански активен, а регионот останува витален за разбирање на минатото и сегашноста на вулканската, магматската и водната динамика на Црвената планета.

Со својата неодамнешна геолошка активност, Elysium Planitia е исклучително важна област која е од витално значење за разбирање на минатото и сегашната вулканска и магматска состојба на Марс, покрај неговата неодамнешна водена историја, заклучуваат авторите на студијата.

Извор: Science alert