Францускиот претседател Емануел Макрон ја повтори својата загриженост за ризикот од ширење на украинската војна во околните земји, за време на приемот на претседателката на Молдавија. „Не може да се исклучи ширењето на конфликтот во соседните земји“, изјави Макрон, мислејќи на „неодамнешните инциденти“ во молдавскиот регион Придњестровје, каде што веќе се стационирани руски војници. Тој ја пофали помошта што Молдавија им ја дава на бегалците од Украина. Макрон ги повика европските лидери да дадат брз прв одговор на барањето на Молдавија за членство во ЕУ.

Прикажи повеќе