реклама

Вие сте особено чувствителни на одредени звуци, како што се џвакање храна, голтка или тешко дишење. Станува збор за мизофонија, состојба која може сериозно да влијае на квалитетот на животот на луѓето.

Британските научници велат дека мизофонијата е вистински здравствен проблем. Сепак, тоа е различно од благата иритација што ја доживувате додека ја слушате личноста до вас како ја џвака својата храна.

реклама

Мизофонијата може да направи да се чувствувате „заробени“ или дури „беспомошни“ и често може да доведе до распаѓање на врските и пријателствата.

Работите да бидат уште полоши, не е само џвакањето она што може да ги изнервира луѓето кога јадат социјално. Тука спаѓа и лигавењето и тешкото дишење, пренесува Klix.ba

реклама

Не е утврдено дали мизофонијата е генетска состојба или е резултат на претходна траума, а истражувањето продолжува за да се утврди дали состојбата е предизвикана од аудитивни или невролошки проблем во мозокот.

И покрај нејзината распространетост, само еден од седум луѓе во студијата слушнал за него. До неодамна, заболените живееја со оваа состојба бидејќи таа беше многу слабо разбрана.

реклама

Студијата, спроведена од Оксфорд и Кралскиот колеџ во Лондон, опфатила група од 772 возрасни лица во Велика Британија. Од нив беше побарано да ги оценат своите чувства кон неколку различни секојдневни звуци „активирачки“.

Утврдено е дека 142 го исполнуваат прагот на „значајни симптоми“ на мизофонија.

реклама