Веројатно барем неколку пати сте почувствувале лутина или нервоза поради глад, феномен во кој луѓето стануваат мрзливи и мрзливи кога се гладни.

Ве боли стомакот, ви се врти и телото е целосно исцрпено. Не само што е непријатно чувство, туку може да доведе и до прејадување со храна со помала хранлива вредност.

Кога стомакот е празен, тој ослободува грелин, хормонот на гладот. Грелинот се произведува во цревата како реакција на стандардниот распоред на оброци и самиот поглед или мирис на храната, а делува така што му сигнализира на мозокот дека на телото му треба повеќе енергија или храна.

Нивото на допамин се намалува

Улогата на грелинот во контролирањето на центарот за наградување на мозокот е доста моќна и може да биде еден од факторите кои придонесуваат за исцрпеност додека сте гладни. Според студијата објавена во списанието Neuropharmacology, кога истражувачите ги стимулирале глувците со системски грелин, но всушност не им дале храна, нивото на допамин во нивните мозоци се намалило.

Бидејќи допаминот е невротрансмитер кој помага за подобрување на менталната функција и концентрација, дури и мала промена во неговото ниво може да влијае на способноста за концентрирање. Понатаму, овој невротрансмитер е одговорен и за држење на емоциите под контрола, па полесно ќе се налутите поради глад.

Истиот ген ги контролира гладот ​​и гневот

Друга причина зошто сте лути кога сте гладни е исто така поврзана со хормонот на гладот. Откако грелинот се произведува во цревата и патува до мозокот, мозокот потоа наредува ослободување на друг хормон наречен невропептид Y, кој го стимулира апетитот.

Според една студија објавена во списанието Biological Psychiatry, луѓето со високо ниво на невропептид Y во цереброспиналната течност биле поагресивни и импулсивни.

На мозокот му недостасува храна

25 проценти од енергијата што ја внесувате со храната се користи само за вашиот мозок. Така, кога ќе ви падне шеќерот во крвта, може да почувствувате недостаток на ментална острина, пренесува Индекс.

Нивото на хормонот на стресот се зголемува

Ако нивото на шеќер во крвта опадне, мозокот тоа ќе го сфати како ситуација опасна по живот. Потоа ќе им наложи на органите да почнат да синтетизираат и ослободуваат хормони кои ќе го стимулираат растот на шеќерот во крвта.

Овој ефект, наречен контрарегулаторен одговор на гликоза, предизвикува вашето тело да го зголеми производството на хормони кои директно можат да сигнализираат за конверзија на складираниот гликоген во гликоза, како што е глукагон, но и неколку видови на хормони на стрес. Овие хормони на стрес се ослободуваат во сите видови на стресни ситуации, не само кога сте гладни, пишува Eat This, Not That.