Лубеницата Денсуке, која се одгледува во Хокаидо, Јапонија, беше продадена за 600.000 јени (околу 4.300 евра) за време на првата берба оваа сезона.

Јавниот радиодифузер NHK објави дека лубениците Денсуке, типични за областа Том во Хокаидо, се ставени на продажба. На изгрејсонце беше отворена аукција, а една од лубениците беше продадена за 600.000 јени.

Лубеницата Денсуке е позната по својата темна, речиси црна боја на кожата, а на една од последните аукции се продаде за рекордни 750.000 јени (околу 5.300 евра).