Лидерите на ОБСЕ го осудија рускиот ракетен терор врз Украина

Претседавачот на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), министерот за надворешни и европски прашања и трговија на Малта Јан Борг и генералниот секретар на ОБСЕ Хелга Марија Шмид ги осудија масовните воздушни напади на Русија врз украинските градови во заедничката изјава на лидерите на ОБСЕ е објавена на веб-страницата на организацијата, пренесува Укринформ.

„Новата година започна депресивно на ист начин како што заврши минатата. Смртта и уништувањето ги украдоа животите на жените, мажите, момчињата и девојчињата и ја уништија основната инфраструктура. Секој ден, цивилите се тие кои постојано ја плаќаат цената во овој ужасен конфликт. Тие никогаш не треба да бидат жртви на смртоносни напади со беспилотни летала и ракети“, се вели во соопштението на лидерите на ОБСЕ за континуираните и засилени воздушни напади на Русија во нејзината војна против Украина.

Водачите на ОБСЕ изразија „најсилно можно жалење“ за овие тековни напади и итно повикаа на „итен крај на немилосрдното насилство што не прави ништо друго освен што пропагира маѓепсан круг на мизерија и страдање“.

„Повикуваме оваа војна да заврши сега“, рекоа Борг и Шмид, без да го прецизираат конкретниот адресант на овој повик.

Како што објави предходно Цивил Медиа, на 2 јануари Русија изврши голем воздушен напад врз цивилната инфраструктура во Украина. Регионот Кијив и Харкив беа главна цел. Во ракетните напади загинаа пет лица, беа повредени 130 други, а беа оштетени над 250 цивилни објекти.

Подготви: Драган Мишев