Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров изјави дека претседателот на Украина, Владимир Зеленски, лажел кога рекол дека е подготвен за преговори за неутрален статус на Украина.

Зеленски, како што рече, ја потрошил можноста да го реши проблемот во државата, па нема потреба сопствената вина да ја префрла на друг.

Русија е подготвена да преговара за прашањето за Украина во секое време, но кога украинската армија ќе престане да дава отпор и ќе го остави оружјето.

„Никој нема намера да ги угнетува, никој нема да ги нападне, нека се вратат кај своите семејства. „И да му обезбедиме на украинскиот народ можност да одлучува за својата судбина“, рече тој.

Тој исто така рече дека Русија не гледа можност сегашното украинско раководство да го признае како демократско.

Прикажи повеќе