Шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров во својот говор на Министерскиот совет на ОБСЕ во Скопје, жестоко ја обвини оваа организација, велејќи дека таа станала алатка на ЕУ.

Лавров рече и дека ОБСЕ самата е виновна за поделбите во организацијата.

„Вие сте виновни што ја доведовте оваа поделба на ОБСЕ, самите иницијатори на оваа идеја ја убиваат ОБСЕ. За нас беше традиционално да одржуваме позитивни говори, но тоа веќе не се случува, бидејќи ОБСЕ стана алатка на ЕУ“, рече тој.

Прикажи повеќе