Кога беше објавен првиот милијардер во 1916 година, оваа колосална бројка сигурно изгледаше понеостварлива отколку денес.

Меѓутоа, 83 години подоцна, титулата прв центимилијардер (100 милијарди американски долари) му припадна на Бил Гејтс, на кого му се придружија уште осуммина кои главно живееле во САД и работеле во технолошкиот сектор.

Истражувањето ја анализираше нето вредноста и годишната стапка на раст на најбогатите поединци за да ги предвиди нивните перформанси во следните 30 години. Сепак, вреднувањето секогаш е поврзано со одредена несигурност, поради што трката со билионери вреди да се гледа во наредните години.

Во првите 10 од клубот од милијарди долари главно доминираат мажи од технолошкиот сектор, вклучувајќи ги основачите на Google, Лери Пејџ и Сергеј Брин. Исклучок од ова правило е Бернард Арно, претседателот и извршен директор на LVMH на четвртото место, кој е единствениот претставник од светот на модата во првите 10 најбогати.

Предводник во трката за првиот билионер е извршниот директор на Tesla и основач на SpaceX, Илон Маск. Со сегашна нето вредност од 263 милијарди американски долари и годишна стапка на раст од 129 отсто, Маск би требало да стане билионер во следните две години и тоа на 52-годишна возраст.

Џеф Безос од Амазон имаше шанса да стане првиот билионер, но сега се предвидува дека тоа ќе го достигне до 2030 година, шест години по Маск.

Се очекува Гаутам Адани и Џанг Џиминг да бидат следните кои ќе заработат повеќе од 1 трилион американски долари по Маск, според оваа студија. До 2026 година, Џиминг ќе има 42 години, што ќе го направи најмладиот билионер.

Очекувани први билионери во светот:

Илон Маск: моментално нето богатство: 263 милијарди долари; очекувана година: 2024 година

Гаутам Адани: моментална нето вредност: 93 милијарди долари; очекувана година: 2025 година

Џанг Јиминг: моментална нето вредност: 59 милијарди долари; очекувана година: 2026 година

Бернард Арно: моментална нето вредност: 186 милијарди долари; очекувана година: 2029 година

Мукеш Амбани: моментална нето вредност: 97 милијарди долари; очекувана година: 2029 година

Џеф Безос: моментална нето вредност: 188 милијарди долари; очекувана година: 2030 година

Лери Пејџ: моментална нето вредност: 119 милијарди долари; очекувана година: 2032 година

Сергеј Брин: моментална нето вредност: 115 милијарди долари; очекувана година: 2032 година

Стив Балмер: моментална нето вредност: 99 милијарди долари; очекувана година: 2032 година

Мајкл Дел: моментална нето вредност: 60 милијарди долари; очекувана година: 2033 година