реклама

Неодамна објавениот годишен финансиски извештај на британското кралско семејство открива дека Вилијам, принцот од Велс, зема годишна плата од речиси шест милиони фунти.

Неговиот приход (платата на принцот од Велс) бил регулиран уште во 1337 година со Големата повелба на кралот Едвард III, со која кралот ги оставил приходите од Војводството Корнвол на својот најстар син и наследник. Накратко, пред 700 години, титулата Принц од Велс дојде со значителна финансиска привилегија, а тоа е и денес.

реклама

За да не испадне дека најважната титула на идниот крал се однесува на еден дел од Обединетото Кралство, Велс, и дека тој зема плата од друго војводство без разлика, договорено е титулата војвода од Корнвол да оди рака. во рака со титулата наследник на тронот. Платата е одвоена од годишниот нето приход од имоти, инвестиции и од изнајмување недвижен имот во сопственост на Круната од целото војводство. Истото правило важело и за кралот Чарлс кога бил принц.

Годишниот извештај објавен на крајот на јуни покажа дека трошоците за кралското семејство и неговото домаќинство пораснале за 5%, поради инфлацијата и цената што британското кралство на еден или друг начин ја плаќа поради Брегзит.

реклама

Голем дел од трошоците на кралското семејство се покриваат од џебовите на даночните обврзници, а оваа давачка се нарекува државна поддршка, пренесува UsMagazine. Минатата година им биле исплатени 86,3 милиони фунти, што значи дека кралското семејство го чини секој даночен обврзник 1,29 фунти годишно.

Но, само принцот од Велс има право на профитабилен приход од Војводството Корнвол. Принцот Вилијам на тој начин ги финансира животните трошоци на неговото семејство, неговата сопруга Кејт, принцезата од Велс и нивните три деца.

реклама