реклама

Тредс е социјална мрежа основана од Мета, која веќе ги поседува Фејсбук и Инстаграм.

Официјално беше лансиран на 5 јули, а според досега достапните податоци, во првите 48 часа се регистрирале 80 милиони корисници, соборувајќи го рекордот што претходно го држеше ChatGPT.

реклама

Treds е достапен во 100 земји, вклучувајќи ги САД, Обединетото Кралство, Австралија, Нов Зеланд, Канада и Јапонија.

Мета не го лансираше Тред во ЕУ поради претстојната „регулаторна несигурност“, изјави портпаролот на компанијата за Политико.

реклама

Поради ова, некои корисници во Србија се уште не можат да се регистрираат, а причината за тоа е потеклото на телефонот. Имено, уредите кои се купени или регистрирани во ЕУ сè уште не можат да ја стартуваат апликацијата, а како што пишува сајтот Политико, тоа се случува поради законските прописи кои сè уште не дозволуваат користење на Trades.

реклама