Старото клише вели дека секоја година во животот на кучето е еквивалентна на седум човечки години.

Сепак, има многу фактори во игра.

Женките живеат малку подолго од мажјаците, а помалите кучиња значително подолго од големите кучиња – едно истражување покажува дека малите кучиња живеат 16,2 години, додека големите кучиња живеат 12 години.

Општо земено, мешаните раси живеат малку подолго од чистокрвните кучиња, иако некои расни кучиња имаат долг животен век (како што се Чиваваите).