реклама

Спалната соба е една од најважните простории во домот – нашето засолниште. Како резултат на тоа, таа може да биде под голем притисок да го дизајнира, особено кога станува збор за избор на боја.

И иако секогаш можете повторно да фарбате, најдобро е да го направите правилно првиот пат, па затоа одберете мудро.

реклама

Еве четири бои кои никогаш не треба да ги користите во спалната соба.

Светло жолта

реклама

„Нема многу бои што би им кажал на луѓето да не ги користат во својата спална соба бидејќи секој има уникатен вкус. Сепак, една боја за која се знае дека има негативни ефекти е светло жолтата. Познато е дека оваа боја го нарушува сонот бидејќи го мами мозокот да помисли дека е ден или време за будење. Светло жолтата го имитира сонцето и на луѓето им е потешко и потешко да спијат ноќе кога се во светло жолта соба“, вели дизајнерката Ема Берил.

Меѓутоа, ако сте љубители на светло жолта, таа препорачува да ја користите во бања, сончева соба или дури и трпезарија, во зависност од декорот и стилот на просторот.

реклама

Црвена и портокалова

Задебелени, топли бои како црвена и портокалова ќе го истакнат секој ѕид, особено во спалната соба. Но, реалноста е дека овие нијанси се погрешен избор за просторија која треба да биде смирувачка, пренесува РС.

„Преферирам спалните соби што ги дизајнирам да бидат смирувачки, мирни и спокојни простори, наместо смели“, вели дизајнерката на ентериер Ани Делапорт.

Сепак, тоа не значи дека не можете да ги користите овие нијанси во други простории. Таквите бои би биле одлични на место како работна соба, кујна или перална.

„Оставете ги енергичните црвени и портокалови во просториите каде што сакате да работите. Додека црвената боја е бојата на страста, силните нијанси всушност можат да го стимулираат апетитот и да го зголемат нивото на стрес“, вели дизајнерката на ентериер Шеј Холанд.

Црното

Иако многумина од нас сакаат нашите спални да изгледаат како пештери, црната боја едноставно не ја создава вистинската атмосфера.

„Препорачувам да го прескокнете трендот на целосно црна спална соба. Иако кавернозното, модерно чувство е секако бегство, тоа не предизвикува благосостојба и ослободување од стрес што го посакуваат моите клиенти“, вели Холанд.

Ако сакате црно во вашата спална соба, обојте ги ѕидовите во бела нијанса и обојте ги лајсните црни за длабок контраст. Или наместо тоа, обојте ја дрвената комода и ноќницата во црна боја. Ако едноставно не можете да ја разнишате идејата за темен ѕид, изберете темно сина боја. Ќе бидете посреќни на долг рок.

Препорачана боја

Дизајнерката на ентериер Линет Даи вели дека никогаш не можете да погрешите со белата боја.

„Мекото бело е секогаш класична или пригушена нијанса на вашата омилена боја. Се трудиме да не ја ограничуваме нашата креативност и се трудиме да ги оствариме соништата на нашите клиенти доколку имаат одредена боја на ум, така што самата боја не е толку важна колку интензитетот и живоста на таа нијанса“.

реклама