Кои земји ги посети Зеленски од почетокот на војната во Украина?

Украинскиот претседател Володимир Зеленски, од почетокот на руската агресија против Украина, имаше динамична агенда во билатералните односи и беше пречекан од голем број државници низ светот.

Првото меѓународно патување на Зеленски,  по почетокот на војната во Украина, е на 21 декември 2022, во Вашингтон, САД, на десетчасовна посета при што се сретна со американскиот претседател Џо Бајден, и се обрати на заедничката седница на Конгресот на Соединетите држави.

Во прилог  е листата на меѓународните патувања (39) на украинскиот претседател, од почетокот на руската агресија против Украина, до денеска, кога за прв пат пристигна во регионот, во соседна Албанија каде што се одржува самитот посветен на Украина.

2023 година

2024 година

Подготви: Д. Тахири