Три меморандуми за соработка потпишаа во Белград министрите на македонската и на српската Влада за време на официјалната посета на премиерот Ковачевски во Србија. Премиерот најпрвин беше дочекан од српскиот претседател Александар Вучиќ, а подоцна и од премиерката Ана Бернабиќ. Страните потпишаа меморандум за олеснување на движењето на луѓе и стоки на границата Табановце-Прешево, што е резултат на процесот Отворен Балкан, и меморандум за електронско плаќање на патарините, како и во областа на енергетиката и рударството. Ковачевски и Брнабиќ оценија дека економските придобивки што ги имаа двете земји и Албанија од Отворениот Балкан се големи.

Advertisements

„Она што го донесе иницијативата Отворен Балкан е дека нашиот увоз или извоз од Северна Македонија во Србија ќе порасне многу побрзо за 56%. Така, оваа иницијатива прави рамнотежа и во моментов ако се погледне трговската размена, веројатно повеќе и одговара на Северна Македонија отколку на Србија. Но, тоа е само кога ќе ги видите бројките. Кога ќе ја погледнете целокупната трговска размена, таа расте многу побрзо отколку што би растела без иницијативата „Отворен Балкан“, рече Брнабиќ.

Фатлуме Дервиши

Прикажи повеќе