Кина им дозволи на компанијата за интернет услуги Baidu и конкурентскиот производител на автономни автомобили Pony.ai да почнат да обезбедуваат такси услуги за корисниците во Пекинг во возила без возач.

Дозволите што им се дадени на компаниите им овозможуваат на корисниците да им понудат возење без безбедносен возач зад воланот, кој би ја преземал должноста во итен случај, но сепак бара од безбедносниот надзорник да седне на совозачкото седиште.

Baidu рече дека од денес, 10 такви автономни автомобили ќе почнат да им нудат возења на патниците на површина од 60 квадратни километри во предградијата на Пекинг и дека досега нудела транспортни услуги на Apollo Go на самоуправувачки такси, но морале да имаат безбедносен возач зад воланот.

Кина има амбиции да ја предводи технологијата за автономни автомобили на глобално ниво, но заостанува зад САД во воведувањето такви услуги. Alphabet Waimo започна да нуди такси услуги без возач во Феникс, Аризона во 2020 година

Baidu, најпознат по пребарувачот и услугите за онлајн рекламирање, инвестираше многу во автономни автомобили и технологија за вештачка интелигенција во последниве години.

Во соопштението на компанијата се наведува дека собрала информации за над 27 милиони километри автономно возило кое возело по патиштата во последните девет години без сообраќајни незгоди.

Автономните такси услуги на Baidu, Apollo Gou, работат во девет градови низ Кина, вклучувајќи ги Шангај, Шенжен и Гуангжу.