реклама

Осигурителната компанија All Clear од Велика Британија објави мапа на светот на која наместо името на државата е наведена туристичката дестинација за која најмногу се интересираат гостите од странство.

Картата е генерирана врз основа на податоците од Википедија, односно дестинацијата што туристите (сегашни и идни) во една земја најмногу ја барале на оваа онлајн енциклопедија во последните пет години.

реклама

Седумте најбарани ги нарекоа „нови чуда на светот“, а тие се:

  • Таџ Махал (Индија) – 28.601.383 прегледи
  • Бурџ Калифа (Обединети Арапски Емирати) – 23.423.701 прегледи
  • Еверест (Непал) – 22.066.676 прегледи на страници
  • Статуа на слободата (САД) – 19.851.871 прегледи
  • Кинески ѕид (Кина) – 17.405.607 прегледи
  • Ајфеловата кула (Франција) – 17.316.414 прегледи
  • Мачу Пикчу (Перу) – 14.229.131 прегледи

Кога станува збор за Србија, според податоците на овој сајт туристите најмногу ја барале црквата Свети Сава на Википедија.

реклама

Во Босна и Херцеговина вниманието го привлече Стариот мост во Мостар, додека Црна Гора и Хрватска привлекуваат со својата природна убавина – Которскиот залив и Плитвичките езера.

Во Северна Македонија најмногу туристи ќе најдете во Охрид, а во Албанија во Драч, тврдат тие.

реклама

Сепак, по Ајфеловата кула во Европа, Саграда Фамилија, импресивните карпи на Мохер во Ирска и античките скапоцени камења – Колосеумот во Рим и Акропол во Атина – разбирливо привлекуваат најголемо внимание.

Во Северна и Централна Америка се истакнаа Нијагарините водопади (Канада) и пирамидата на Маите Чичен Ица (Мексико).

На југ, џиновската статуа на Исус Христос над Рио де Жанеиро ги привлекува сите погледи, а потоа е Изгубениот град Колумбија, со околу 720.000 луѓе заинтересирани да ја видат.

Јужна Америка е популарна и по своите водопади, поточно Ангелските водопади во Венецуела и водопадите Игуазу во Аргентина.

Се чини дека туристите се согласуваат со писателот Радјард Киплинг, кој го нарече фјордот Милфорд Саунд „осмото светско чудо“, бидејќи токму тоа е дестинацијата на која најмногу се собираат во Нов Зеланд.

Меѓу „седумте нови светски чуда“, четири се во Азија, а покрај нив се издвојуваат „најголемото водно село“, Кампонг Ајер во Брунеи, а потоа и архипелагот Сокотра во Јемен.

Водопадите Викторија во Зимбабве, Килиманџаро во Танзанија и Националниот парк Кругер се најинтересните во Африка, тврди овој сајт.

Мапата на туристички дестинации и најчестите избори на патниците во речиси сите земји во светот погледнете ја овде.

реклама