Полиграф или детектор на лаги е направа која ја користи психичката тензија создадена од поставени прашања и нејзиното дејствување врз работата на вегетативниот нервен систем и биолошките промени, кои ги регистрира со инструменти за мерење на крвниот притисок, работата на срцето, дишењето и потењето.

Психологот Велина Владимирова вели дека полиграфот е помагало со кое може да се утврди дали некој направил нешто или не.

Се работи за два сензори кои се поставуваат под и над срцето и истите го детектираат дишењето.

Покажувачот покажува промени во кожата. Се мери пулсот, има и сензор кој го следи движењето на телото.

„Кога човек ќе каже лага, тие промени се случуваат во неговото тело, кои ние ги гледаме, се снимаат преку овие сензори. Поради оваа причина, може да се праша само за постапки, а не за намери“, рече Владимирова.

Тежината на резултатот од тестот е различна ако се спроведе по близок разговор.

„И полиграфот има своја важност и тој е меѓу 90 и 95%, во зависност од тоа дали се почитуваат упатството за работа, стандардите за работа со оваа опрема и самиот метод, а многу е важно дали експертот е добро обучен, дали неговиот опремата работи и еден куп други елементи кои кажуваат што е валидност. Тоа не е директен доказ во судот, туку секогаш се прифаќа како дел од форензичко психолошко вештачење. За сите овие години работиме – досега двапати ни бараа политички личности. Едно време беше од една партија, сакајќи да ги провери сите луѓе кои беа кандидати за европратеници, имено со идејата за превенција – такви да бидат луѓе само со чисто минато, а другиот пат беше политичар кој изрази желба, но на крајот тоа не се случи затоа што сакаше да формулира свои прашања, што не може да се случи“, вели психологот.

Таа додава дека постои уште една технологија која може да се користи за да се утврди дали некое лице ја кажува вистината или не.

„Детекторот за лаги, но покрај сензорите кои се типични за полиградите, овде имаме сосема нова технологија наречена ai tracker – ова е технологија која детектира движење на очите – слуша и одговара на вашите прашања“, рече експертот.

Резултатите од i-tracker се обработуваат автоматски.