Дали туристите во Хургада имаат причина да се грижат откако ајкула уби две жени во Црвеното Море?

На ова прашање одговор даде нуркачот Хаџи Раденко Чулиќ, кој за Нова.рс зборуваше директно од Египет.

Чулиќ открива кога ајкулите се најприсутни во близина на бреговите.

„Треба да избегнувате пливање рано наутро или доцна навечер, бидејќи тогаш излегуваат да се хранат, но никој не може да ви гарантира дека истото нема да се случи и на пладне. Затоа е важно да не пливате сами, да не одите подалеку од брегот, да не правите врева, да нуркате со минимални движења, без непотребни звуци, бидејќи сето тоа предизвикува хранење на ајкулата“, вели Чулиќ.

Но, доколку дојде до средба, искусниот нуркач ве советува да не се обидувате да пливате кон брегот туку да заземете исправена положба и да се свртите кон ајкулата.

„Внимателно внимавајте на нејзините движења. Внимавајте на нејзините пекторални перки, ако се свртени кон дното, ајкулата не е заинтересирана за вас, ако ги подигне, таа ќе нападне. Мора да останете фокусирани, да ги удирате носот, жабрите – тоа се нејзините точки на болка и веројатно ќе се оддалечи“, вели Чулиќ.

Посочува и дека никогаш не треба да влегувате во море доколку имате рана на телото, исто така ги советува жените со менструација да останат на плажа.