Изборот на добра диња може да биде малку потежок бидејќи не можете да видите што има во неа, а треба да знаете дека свежината е она што и дава најдобар вкус на дињата.

Земете диња и ако мириса интензивно, веројатно е зрела за консумација, а кората на таквата диња лесно можете да ја притиснете со мал притисок.

Ако се уште не е доволно зрела, можете да ја ставите во кујната и да почекате неколку дена. Не ја сечете, туку почекајте да созрее. Добро е да знаете дека стоењето ќе ја направи послатка, но содржината на шеќер во дињата нема да се зголеми.