Од 6 декември нема влез во барови, ресторани и јавни настани без вакцинација или доказ дека лицето ја надминало круната. Овие мерки ќе се спроведат низ целата држава до 15 декември. Потоа, мерките ќе важат само за регионите кои се прогласени за зони на коронавирус и каде се потребни построги правила.

Advertisements

Здравствените работници, кои требаше да се вакцинираат во април, ќе мора да земат дополнителна доза од вакцината. Новите правила ќе им го отежнат животот на невакцинираните.

Од 15 октомври, на работните места во Италија се на сила мерките кои бараат доказ за вакцинација, негативен тест за коронавирус или доказ дека лицето е здраво. Истите правила досега важеа само за патување на долги релации, но ќе се прошират и на хотелите, локалниот јавен превоз и регионалниот железнички превоз.

Прикажи повеќе