Резервоар полн со отровен гас хлор паднал од кран при истовар во јорданското пристаниште Акаба. Резервоарот се скршил и од него експлодира отровен гас.

Advertisements

Несреќата е снимена од надзорните камери. Локалните медиуми јавија дека во несреќата загинале 10 лица, а 251 лице се повредени.

Властите веднаш ги повикаа жителите да ги затворат сите прозорци и да останат дома.

На снимката од надзорната камера се гледа како резервоарот паѓа од кранот, се распарчува, а потоа жолтиот гас се шири како гром додека луѓето бегаат.

Цивилната заштита соопштила дека на местото на настанот биле испратени специјално обучени тимови, а во Акаба биле испратени авиони за евакуација. И јорданскиот премиер Бишер ал-Касаунех е на пат кон пристанишниот град.

Премиерот, јави државната телевизија, формирал и истражен тим за да утврди како дошло до несреќата.

Прикажи повеќе