Мозокот е сè уште голема загатка за многу научници, па тие се обидуваат да видат кои се разликите, кога овој орган е почест кај жените и кај мажите.

Обидувајќи се да се справат со повеќеслојните стереотипи, научниците со децении ги истражуваат разликите меѓу машкиот и женскиот мозок. Некои се согласуваат дека нема основа за таква поделба, додека други не.

Имаме една оптичка илузија за вас, која ќе ви покаже каков мозок имате! Сликата покажува човек кој трча – се доближува или се оддалечува?

СЕ ПРИБЛИЖУВА

Тоа значи дека имате мозок кој може да се опише како машки, односно да користи аналитички вештини за да решава проблеми. Кога нешто ве интересира, многу брзо и лесно се запознавате со таа тема и не ви е тешко да ја насочите целата енергија кон тоа. Исто така, кога имате проблем, концентрирајте се на тоа како да го решите што е можно поскоро.

Она што не е точно вашата силна страна е да балансирате повеќе работи и задачи одеднаш, бидејќи не сте добри во мултитаскинг и полесно ви е да се фокусирате на една работа. Кога ќе добиете идеја или ќе најдете нешто за кое сте страсни и посветени, ќе ги браните вашите тврдења со факти, бидејќи сте сигурни во вашето истражување и способност да се концентрирате на детали.

СЕ ОДДАЛЕЧУВА

Тоа значи дека вашето расудување и анализа се секогаш максимално поставени. Се потпирате на вашите сетила и никогаш не брзате кога донесувате одлуки. Вашиот мозок најдобро функционира кога правите нешто креативно или кога создавате нешто сами од нула. Тоа е повеќе како начин на размислување на жената.

Добри сте во мултитаскинг и имате одлична меморија, а секогаш можете да сметате на интуицијата и на сите ваши сетила. Тоа значи дека мора да почувствувате многу работи, дури и од далечина, пред да ги сфатите сериозно.