Илон Маск надмина 100 милиони следбеници на Твитер и стана шестиот корисник на платформата кој достигна деветцифрена бројка на следбеници.

Според Socialblade, Маск достигна пресвртница со тоа што за два дена доби над 150.000 следбеници, достигнувајќи 100.059.886 следбеници.

Постигнувањето на пресвртницата е интересно од неколку причини. Првиот е очигледниот факт дека Маск моментално е во процес на купување на Твитер за 44 милијарди долари, што на крајот би можело да го стави во единствена позиција да биде единствен лидер на голема мрежа што всушност и самиот ја користи.

Спротивно на тоа, Фејсбук страницата на Марк Цукерберг, извршен директор на Мета, главно е извор на соопштенија за печатот, додека шефот на Инстаграм Адам Мосери малку ја користи платформата што ја води.

Користењето на Твитер од страна на Маск е драстично различно од другите пет сметки, кои достигнаа граница од 100 милиони следбеници. Додека другите обично имаат цели тимови кои ги водат своите сметки, Маск тоа го прави сам.

Друг интересен аспект на достигнувањето на 100 милиони следбеници на Маск е прашањето: колку од овие нарачки се точни, а колку лажни? Твитер проценува дека помалку од 5% од сметките на платформата се ботови, додека Маск верува дека таа бројка е далеку и се заканува дека ќе се откаже од купопродажниот договор доколку компанијата не обезбеди повеќе докази за нејзините бројки.

Останува прашањето дали Маск е навистина загрижен за ботови онлајн или само ги користи како изговор за да преговара за пониска цена, според Блумберг. Твитер му даде пристап на Маск до податоците на мрежата за да може самиот да се увери, но Wall Street Journal пишува дека е невозможно да се заклучи од толку голема количина на податоци и за толку краток временски период.

Страсниот високотонец Маск достигна бројка од 100 милиони откако не твитна речиси цела недела. Неговата последна објава беше фотографија од цената на бензинот во САД.