Домот е местото каде минуваме најголем дел од нашето време и каде се трудиме да го најдеме спокојот по напорниот ден и напорните ситуации кои се дел од нашето секојдневие.

Сепак, затоа потребно ни е место на задоволство и спокој кое самите ќе го изградиме и средиме, со што нема да постои место за стрес и негативни мисли.

Ова се неколку совети како да го постигнеме тоа.

Ослободете се од работите кои не ви се потребни

Пренатрупаниот простор гуши. Старите работи кои ги чуваме, а мислиме дека некогаш ќе ни бидат потребни се застарени, мирисаат лошо и носат непотребна енергија во нашиот дом. Не ни е потребно тоа што не го користиме, а мислиме дека некогаш ќе ни биде потребно. Ослободете се од тие работи, особено доколку ви носат негативни спомени.

Нека ве буди сонцето

Потрудете се вашиот дом да биде светол. Особено е важна дневната соба и спалната, каде природната светлина е неопходна. Дозволете наутро да ве разбуди сонцето, наместо алармот кој постојано го одложувате, а кои ви носи негативно расположение уште од почеток на денот.

Исклучете ги електронските уреди

Исклучете ги елетронските уреди кои не ги користите и чувајте ги подалеку од себе додека спиете. Не ви е потребен телевизор во спалната соба, колку и да мислите дека нема да можете да заспиете. Направете простор кој е ослободен од електронското значење.

Чистете редовно

Не морате да чистите постојано и опсесивно, но важно е да не дозволувате да функционирате во хаос. Тоа е непотребен стрес во вашиот живот и дом. Ќе се чувствувате многу подобро.

Оживејте го просторот

Додадете цвеќе, нови тапети или перници. Додајте дури и најмал детал кој ќе го освежи просторот, а вам ќе ви донесе подобро расположение.