Избрани првите седум поротници за судењето на Трамп на Менхетен

Неблагодарната работа за избор на порота за првото кривично судење на поранешен претседател на САД доби замав вчера, бидејќи седуммина Њујорчани беа избрани да му судат на Доналд Трамп.

Седум жители на Менхетен беа избрани да служат во поротата на кривичното судење на поранешниот претседател Доналд Трамп во вторникот, додека адвокатите на двете страни се судрија околу тоа кои потенцијални поротници треба да седат, а судијата го предупреди обвинетиот да молчи.

Адвокатите ги прашаа потенцијалните поротници за нивната способност да останат непристрасни за обвинетиот кој можеби е најполаризирачката фигура во американската политика. Како што пренесува Њу Јорк Тајмс, потенцијалните поротници испрашани во вторникот го отсликуваат нивниот град: разновидни, со сопствено мислење и со силни ставови за поранешниот претседател.

Расправијата го нагласи предизвикот да се избере жири во град каде што Трамп, претпоставениот републикански кандидат за претседател, е длабоко непопуларен. Ако изборот на поротата продолжи со ова темпо, отворањето на аргументите веројатно ќе започне во понеделник, рече судијата што го надгледува случајот.

Одделно, Трамп одржа неколку приватни состаноци со странски лидери, вклучително и многумина кои го делат неговиот бренд на политика.

За време на процесот на селекција, анонимните членови на жирито беа познати само со букви и бројки, како B400 и B280. Како што пренесува Си-би-ес њуз, има четворица мажи и три жени, од млади до средовечни. Тие вклучуваат продавач, медицинска сестра, двајца адвокати, консултант за ИТ, наставник и софтверски инженер.

Сите тие одговараа на прашања во врска со нивното потекло и нивното мислење за Трамп пред да бидат избрани да служат во поротата на едно од судењата со највисок профил во американската историја.

Еден член, медицинската сестра, рече дека „[не] навистина има“ мислење за поранешниот претседател, и вети дека е „тука поради мојата граѓанска должност“ и „да ги слушам фактите“. ИТ консултантот рече: „Моето семејство е моето хоби“ и призна дека Трамп го смета за „фасцинантен и мистериозен“.

Наставничката рече дека има пријатели со цврсто мислење за Трамп, но додаде дека не е многу заинтересирана за политика или вести.

„Претседателот Трамп го кажува своето мислење, а јас го претпочитам тоа отколку некој кој е на функцијата кој не знаете што мисли“, рече таа.

Таа не беше свесна дека Трамп се соочува со кривични пријави во други случаи.

Поротниците беа советувани од судијата Мерчан да планираат да се вратат на воведните изјави во понеделник, 22 април. Мерчан рече дека судот ќе ги извести доколку тој план се промени.

Сè уште мора да се изберат уште најмалку пет, плус уште половина дузина заменици. Околу 80 луѓе се изземени од почетокот на испрашувањето во понеделникот. Повеќето од нив рекоа дека не можат да бидат непристрасни во одлучувањето за случајот со Трамп. Други беа отпуштени врз основа на нивните одговори на прашања за нивните политички убедувања или објави на социјалните мрежи.

 Драган Мишев