Tоплите зраци на сонцето нè поттикнуваат да се препуштиме на активности на отворено. Среде возбудата од патувања на плажа, излети и планинарења, не смееме да заборавиме да дадеме приоритет на здравјето и заштитата на нашата кожа.

Кремот за сончање е суштинска алатка за заштита на нашата кожа од штетните УВ зраци, намалување на ризикот од изгореници од сонце, предвремено стареење, па дури и рак на кожата.

Сепак, постои вообичаена грешка што многу луѓе ја прават – повторното користење на минатогодишниот крем за сончање.

Иако може да биде примамливо да се користи минатогодишниот крем за сончање, особено ако има уште малку во пакувањето, тоа може да доведе до несоодветна заштита од штетните сончеви зраци. Кремот за сончање, како и секој друг производ, има рок на употреба.

Со текот на времето, активните состојки во кремот за сончање може да се деградираат, што го прави помалку ефикасен во заштитата на вашата кожа од штетното УВ зрачење. Како резултат на тоа, може да завршите со лажно чувство на сигурност, мислејќи дека сте заштитени кога, во реалноста, вашата кожа останува ранлива.

Избор на вистинска крема за сончање според типот на кожа

Изборот на соодветна крема за сончање за вашиот тип кожа е клучна за да се обезбеди максимална заштита и удобност. Еве неколку совети што треба да ги земете во предвид при изборот на крем за сончање:

За мрсна кожа: Ако имате мрсна кожа или кожа склона кон акни, одлучете се за креми за сончање без маснотии или гелови. Побарајте го терминот „без масло“ на етикетата за да се осигурате дека производот нема да ви ги затвори порите.

За сува кожа: Ако вашата кожа има тенденција да биде сува, изберете крема за сончање со додадени навлажнувачи како глицерин или хијалуронска киселина. Заштитните средства за сончање на база на крем или лосион може да помогнат во задржувањето на влагата додека ја штитат вашата кожа од сонцето.

За чувствителна кожа: Ако вашата кожа е чувствителна и склона на иритација, одлучете се за креми за сончање означени со „без мирис“ и „хипоалергично“. Физичките блокатори кои содржат цинк оксид или титаниум диоксид може да бидат понежни за чувствителна кожа.

За нормална или комбинирана кожа: Оние со нормална или комбинирана кожа генерално можат да користат широк спектар на креми за сончање. Одберете лесен крем за сончање кој нема да се чувствува тежок на кожата.