реклама

Кога имате затнат нос за време на настинка или вирус, дали ви се чини дека едната ноздра е секогаш поблокирана од другата? Ако да, во право си.

Имено, лекарите велат дека причината помалку има врска со механизмите на настинка, а повеќе со анатомијата и функцијата на носот. Затоа е важно да се разбере основната анатомија на носот. Носот има четири пара синуси, „џебови“ исполнети со воздух поврзани со носните шуплини, кои произведуваат слуз потребна за одржување на влажноста на носот.

реклама

Исто така, има три пара турбини на страните на двете назални шуплини кои се преклопуваат во носот за да го загреат и навлажнуваат воздухот откако ќе го вдишете и да помогнат во одводот на носот. Во нормални околности, вашиот нос и назалните турбини поминуваат низ нешто што се нарекува назален циклус. Тоа е спонтано наизменично блокирање и деконгестија на секоја ноздра.

Исто така, ова чувство на еднострана блокада може да биде позабележително и кај некој со отстапен септум, што се јавува кога тие се свртени на едната страна. Важна улога може да има и на која страна спие човекот во текот на ноќта. Имено, во внатрешноста на носните школки има големи вени кои можат да се наполнат со крв, особено кога лицето лежи.

реклама

Но, доколку имате постојано губење на вкусот и мирисот, промените на видот и болките поради назална конгестија, побарајте помош од лекар, пишува N1 Zagreb.

реклама