реклама

Внесувањето доволно вода во зима е исклучително важно иако можеби не изгледа така. И еве ја причината зошто.

Можеби ќе ве изненади и тоа што во текот на зимските месеци може да се чувствувате и прилично дехидрирано, особено поради внатрешното загревање кое е нормално при ниски температури.

реклама

Занемарувањето на хидратацијата во текот на зимата може да доведе до голем број здравствени проблеми, вклучително и нарушена функција на имунолошкиот систем и лошо здравје на кожата. Затоа, иако ви се чини дека не е толку важно како во лето, многу е важно и во зима да внесувате доволно вода во организмот. Телото губи повеќе вода во текот на зимата

Во текот на зимата, вашето тело доживува зголемена загуба на влага поради сувиот воздух. Овој феномен се јавува преку дишење и испарување на кожата, поради што е клучно губењето на течности да се компензира со зголемување на внесот на вода. Губење на течност преку кожата

реклама

Студот може да предизвика сува кожа, а греењето во затворен простор дополнително придонесува за сувост. Редовното пиење вода помага да се задржи кожата хидрирана и спречува губење на влагата. Физичка активност

Иако можеби нема толку многу жед како во лето, зимските активности како што се скијање, санкање или планинарење може да резултираат со значително губење на течности преку потење. Соодветниот внес на вода помага да се одржи енергетскиот баланс и да се избегне дехидрација.

реклама

Превенција на болеста

Хидратацијата игра важна улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Во текот на зимските месеци, кога вирусите и бактериите се почести, да се остане добро хидриран може да помогне да се спречат респираторни инфекции и други болести. Спречување на формирање на камења

Во некои случаи, намалениот внес на течности може да го зголеми ризикот од формирање на камења во бубрезите. Редовното пиење вода помага да се одржи рамнотежа и го спречува создавањето на камења. Повеќе мокрење

Да се ​​биде во ладна средина може да предизвика бубрезите да произведуваат повеќе урина од вообичаено, што го прави пиењето вода особено важно за да се спречи дехидрација. Ниските температури предизвикуваат сувост на кожата

Со пониски температури често доаѓа и сува кожа. Пиењето многу вода може да помогне да се хидрира кожата одвнатре и да се спречи сува кожа, која доаѓа со пукање, непријатност, чешање, иритација и други несакани ефекти.

реклама