рекламаАлицинот, соединение кое се наоѓа во лукот, е поврзано со намалување на крвниот притисок. Суров, варен, печен, мелен… многу начини на кои можете да го консумирате овој разновиден зеленчук.

Кале

Калиумот, антиоксидансите и витаминот К во кељот промовираат правилна циркулација на крвта.

Домати

Доматите не се само прелив за пица, тие се исто така богати со ликопен – моќен антиоксиданс поврзан со намалување на крвниот притисок.

Брокула

Брокулата е полна со сулфорафан, антиинфламаторно соединение и калиум, кои го намалуваат крвниот притисок. Брокулата е позната по тоа што се вари на пареа, но можете да ја готвите на вообичаен начин, да ја печете или да ја динстате – има многу начини на кои можете да уживате во овој здрав зеленчук.

реклама