Оние кои пијат многу енергетски пијалоци, може да добијат главоболки и проблеми со спиењето, предупредуваат авторите на извештајот на BMJ Open.

Високата потрошувачка е поврзана и со полоши образовни резултати.

Многу продавници веќе ги спречуваат лицата помлади од 16 години да купуваат пијалоци, кои можат да бидат богати со кофеин, шеќер и други стимуланси.

Една лименка може да содржи повеќе кофеин од еспресо.

Владата на Обединетото Кралство веќе соопшти дека наскоро ќе ја забрани продажбата на деца, затоа што советите и предупредувачките етикети не биле доволни пречки за некои.

Најновата студија, нарачана од Министерството за здравство и социјална заштита, ги анализираше податоците за илјадници деца во ОК, како и потрошувачката на младите во други земји од целиот свет, вклучувајќи ги САД и Канада.

Наодите сугерираат:

-до половина од децата на глобално ниво и една третина од децата во Обединетото Кралство (ОК), ги консумираат овие пијалоци најмалку неделно;
-момчињата ги пијат почесто од девојчињата;
-повисоката потрошувачка е поврзана со поголема сиромаштија/недостатоци;
-честото консумирање – пет или повеќе пати неделно – е поврзано со полошо ментално и физичко здравје и полоши академски перформанси;
-Водечкиот истражувач Клер Khouja, од Универзитетот во Јорк, рече: „Нашето истражување откри конзистентни докази за поврзаноста помеѓу редовното консумирање на овие пијалоци и штетните ефекти врз целокупната благосостојба на децата. Овие наоди нудат поддршка за владината политика која ја забранува продажбата на енергија пијалоци за деца.”

„Нашата студија, исто така, покажува дека децата кои се подобро информирани за содржината на енергетските пијалоци, пијат помалку, што сугерира дека образовната кампања и/или повеќе истакнати предупредувања на пакувањето би можеле да ја намалат потрошувачката.