реклама

ПРЕД да го спакувате вашиот селфи стап за вашиот следен одмор, можеби ќе сакате да ги проверите локалните закони на земјата во која ќе одите.

Селфите станаа исклучително популарен начин за фотографирање на одмор, но неколку популарни туристички дестинации во земји како САД, Велика Британија, Франција и Шпанија воведоа правила за да ги спречат посетителите да прават селфи, најмногу заради нивна безбедност.

реклама

Експертите за фотографија на ParrotPrint.com наведоа седум локации низ светот каде правењето селфи е строго забрането, а понекогаш дури и казниво.

  1. Правење селфи со „големи мачки“ во Њујорк

Без разлика дали сте во зоолошка градина, карневал или циркус, незаконски е да направите селфи со која било „голема мачка“ во Њујорк.

реклама

Законот, кој беше усвоен во 2014 година, ги ограничува интеракциите меѓу луѓето и животните како што се тигри, лавови или други големи мачки за да се спречи повреда или смрт.

  1. Правење селфи со кралски накит во Лондон

Во Куќата на скапоцените камења во Лондонската кула, посетителите можат да ги видат скапоцените накит од круната, кои се поставени во близина на вооружени стражари. Сепак, тие се само за гледање бидејќи фотографирањето не е дозволено во Куќата на накит.

реклама

Фотографирањето, односно фотографирањето селфи, се смета за безбедносен ризик и затоа е целосно забрането.

  1. Правење селфи на плажата Ла Гаропе во Франција

Од 2014 година, плажата Ла Гароупе лоцирана во Антиб, Франција им забранува на посетителите да прават селфи за време на летната сезона.

Законот беше воведен за да ги спречи луѓето да се фалат со своите празници. Тие имаат дури и „празнична спам полиција“ за да внимаваат на посетителите.

  1. Правење селфи во Мека, Саудиска Арабија

Откако неколку луѓе направија селфи и ги објавија на интернет, саудиските власти забранија фотографирање на двете свети места. Фотографиите се забранети во Светата џамија во Мека и џамијата на Пророкот во Медина.

  1. Правење селфи на трка со бикови во Шпанија

Селфите се забранети на годишниот настан што се одржува во Памплона, Шпанија – и тоа со добра причина. Со цел да се спречат луѓето да се доведат во опасност за селфи, на учесниците им е забрането да држат уреди за снимање, а на сите им е забрането да фотографираат.

Правилата се толку строги што ако се открие дека ги прекршувате, може да бидете исфрлени од трката со бикови, притворени или уапсени или ќе се соочите со парична казна од повеќе од 3400 евра.

  1. Правење селфи на железничките станици во Јапонија

Железничката компанија Западна Јапонија им забрани на луѓето да прават селфи со селфи стап. Законот беше воведен во 2015 година за да ги заштити посетителите од удирање на надземните жици што може да предизвикаат струен удар и да ги спречи луѓето да паднат на шините додека им се одвлекува вниманието од снимањето.

  1. Правење селфи со мечка во Калифорнија

Интеракцијата со дивиот свет за да направите селфи е прилично глупава причина да се ставите во опасност, но официјалните лица на езерото Тахо мораа официјално да им забранат на луѓето да прават селфи со мечки.

реклама