Во Сенатот на САД вчера се одржа сослушување за Западен Балкан, со акцент врз поддршка на мирот и просперитетот на овој регион. Сведочејќи пред Комитетот за надворешни односи на американскиот Сенат, Габриел Ескобар, специјален пратеник на САД за Западен Балкан, повтори дека САД ја поддржуваат иницијативата Отворен Балкан. „Ние веруваме дека Отворен Балкан и Зелената агенда се неопходни за европската интеграција. Ги повикуваме да се борат против корупцијата и да ги прошират можностите за интеграција. Ова ќе го спречи одливот на мозоци“, рече Ескобар. Наведувајќи дека САД нема да наметнуваат решенија, но дека сакаат да помогнат тој посочи дека САД се особено загрижени поради зголеменото влијание на Кина на Западен Балкан.

Прикажи повеќе