Најавата на Газпром дека еднострано ја запира испораката на гас за клиентите во Европа е уште еден обид на Русија да го користи гасот како инструмент за уцена, изјави претседателката на Европската комисија, Урсула. фон дер Лајен.

Advertisements

„Ова е неоправдано и неприфатливо. И тоа уште еднаш ја покажува несигурноста на Русија како снабдувач со гас. Подготвени сме за ова сценарио. Ние сме во близок контакт со сите земји-членки. Работевме на обезбедување алтернативни испораки и најдобри можни нивоа на складирање низ ЕУ“, се наведува во изјавата на фон дер Лајен објавена на интернет страницата на ЕК.

Таа посочува и дека земјите-членки имаат план за вонредни ситуации и за такво сценарио и работеле со нив координирано и солидарно. Фон дер Лајен порачува и дека ќе продолжи да работи со меѓународните партнери за да обезбедат алтернативни текови и со европските и светските лидери за да се обезбеди сигурност во снабдувањето со енергија во Европа.

„Европејците можат да веруваат дека стоиме обединети и во целосна солидарност со земјите-членки кои се погодени пред овој нов предизвик. Европејците можат да сметаат на нашата целосна поддршка“, додава таа.

Прикажи повеќе