Европската комисија денеска објави четири кривични постапки против Бугарија. Процедурите се во областа на перење пари, борба против измами со средства од ЕУ, квалитетот на воздухот и безбедноста на поморството.

ЕК ја повикува Бугарија да ги спроведе европските правила против перење пари и дава рок од два месеци за одговор.

Доколку Бугарија не даде задоволителен одговор во рок од два месеца, ЕК може да продолжи со кривичната постапка, се наведува во соопштението.

Прикажи повеќе