Во Европа наскоро ќе започне вакцинацијата на деца против коронавирус. Европските земји најавуваат различни стратегии и нивниот успех ќе биде показател колку родителите се подготвени да ги вакцинираат своите деца.

Еден италијански регион испраќа кловнови и жонглери во клиниките, Франција и Германија имаат за цел да ги вакцинираат само најранливите деца, додека во Данска децата се вакцинираат дури и пред да пристигнат специјализираните шприцеви и шишиња.

„Вакцинирањето мора да им се претстави на децата како игра, како радосен момент во кој тие можат да се чувствуваат опуштено“, вели Алесио Д’Амато, главен здравствен службеник во италијанскиот регион Лацио.

Европската агенција за лекови (ЕМА) минатиот месец одобри употреба на помала доза на вакцината Pfizer за деца на возраст од 5 до 11 години, откако беше одобрена за постарите лица во мај.

Датумот на започнување на вакцинацијата на децата варира, но повеќето земји со процедурата ќе започнат ден или два по пристигнувањето на првите пратки вакцини.

Малку е веројатно дека Белгија ќе започне со вакцинирање на помалите деца до почетокот на јануари, за да можат властите да подготват упатства.

Шпанија, која е една од највакцинираните земји во светот со повеќе од 90% од вакцинираните постари од 12 години, ќе започне со вакцинирање на помладите на 15 декември.

Вакцинацијата на децата и младите кои несвесно може да пренесат ковид на ризичните групи се смета за еден од клучните чекори за борба против пандемијата. Во Германија и Холандија, децата сега го сочинуваат мнозинството од заразените.

Иницијативата за вакцинирање на децата се одвива паралелно со големиот бран на зарази во Европската унија. Околу 27 милиони деца на возраст од 5 до 11 години во ЕУ се подобни за вакцинација.

Загрижени родители

Најголем предизвик ќе биде да се придобијат родителите.

Според истражувањето на холандската телевизиска програма Een Vandaag, 42 отсто од родителите на деца на возраст од 5 до 11 години рекле дека нема да ги вакцинираат своите деца, а 12 отсто рекле дека веројатно нема да ги вакцинираат. Само 30 отсто од холандските родители рекле дека сигурно би се согласиле.

Истражувањето на италијанската компанија Ното Сондаџи објавено на 5 декември покажа дека дури две третини од испитаниците ја поддржуваат вакцинацијата, но само 40 отсто од родителите би ги вакцинирале децата на возраст од 5 до 11 години.

Најголема причина за тоа е немањето податоци за влијанието на вакцините врз децата, третина од испитаниците сметаат дека децата се помалку подложни на инфекции, а девет отсто се загрижени за долгорочните ефекти.

Вакцинацијата во САД започна минатиот месец, но не даде најдобри резултати. Од 28 милиони деца подобни за вакцинација, само пет милиони примиле барем една доза.

Некои родители се загрижени за пријавените случаи на миокардитис, редок несакан ефект на кој најмногу се подложни младите мажи.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести соопшти дека не пријавиле случаи на миокардитис кај деца на возраст од 5 до 11 години.

Сепак, некои влади сè уште чекаат повеќе податоци пред да почнат да ги вакцинираат помалите деца.

Во Франција вакцинацијата ќе биде достапна само за децата со прекумерна тежина и оние со сериозни здравствени проблеми.

Од германската советодавна комисија за вакцинација STIKO велат дека сѐ уште не можат да дадат генерална препорака за вакцинација поради недостиг на достапни податоци.

Се препорачува децата од 5 до 11 години да се вакцинираат доколку веќе имаат постоечки здравствен проблем.