За многумина од нас, утринското кафе е суштински дел од нашиот секојдневен ритуал. Но, дали некогаш сте се запрашале што точно се случува во вашето тело по првата голтка? Еве што се случува во организмот откако ќе го испиете своето кафе.

Кафето почнува да делува десет минути по првата голтка. Д-р. Дуан Мелор од Британската диететска асоцијација вели дека сè зависи од тоа колку брзо кофеинот се апсорбира во крвотокот од дигестивниот систем.

„По пиењето кафе, кофеинот ќе почне да се појавува во крвта по околу десет минути. Некои апсорбираат помали количини на кофеин преку устата и желудникот, но најголем дел од апсорпцијата се случува во првиот дел од цревата“, објаснува таа.

Штом ќе се апсорбира кофеинот од кафето, ќе го почувствувате тоа значително зголемување на енергијата што ќе не спречи да се чувствуваме уморни и ќе не направи посконцентрирани.

„Кофеинот, кој ги блокира рецепторите на аденозин во телото, не само што промовира будност. Исто така се смета дека предизвикува одредено зголемување на крвниот притисок во рок од половина час по пиењето кафе, а ефектите сè уште може да се видат и околу четири часа подоцна“, вели Д-р Мелор.

Овој скок на крвниот притисок е предизвикан од кофеинот кој предизвикува стеснување на крвните садови, што пак го зголемува пулсот. Иако е привремено, пиењето повеќе од четири шолји кафе на ден може да го зголеми вашиот крвен притисок на долг рок.

Ефектите на кофеинот врз телото го достигнуваат својот врв по 45 минути. Стимулирачкиот ефект на кафето, забрзувањето на отчукувањата на срцето и чувството на зголемена енергија ја подобруваат концентрацијата и меморијата. Сепак, пиењето премногу кафе може да има штетни ефекти.

Премногу кофеин може да нè направи вознемирени. Упатствата на Националната здравствена служба на Обединетото Кралство велат дека околу 400 милиграми кофеин дневно се безбедни за возрасните, што е еквивалент на четири нормални чаши. На бремените жени им се препорачува да консумираат околу половина од тоа, додека препорачаната граница за тинејџерите е околу 100 милиграми.

Откако ќе започне стимулирачкиот ефект на кофеинот, може да забележите евентуален несакан ефект.

“Кога кофеинот ќе се појави во крвта, ќе го почувствувате диуретичното дејство на кафето. Тоа значи дека кафето може да предизвика мокрење. Кога пиете кафе, кофеинот во пијалокот го инхибира производството на антидиуретичен хормон или „ADH“, кој нормално помага да се регулира количината на вода во вашето тело Ова предизвикува бубрезите да не задржуваат вода и ја зголемува количината на урина“, вели д-р Мелор.

Но, освен мокрењето, кафето може да ве поттикне и на цревно празнење. Истражувањата покажаа дека кафето може да ги активира контракциите на дебелото црево и внатрешните мускули. Студија од 1998 година покажува дека кофеинот го прави дебелото црево 60 проценти поактивно споредено со водата. Овие контракции во дебелото црево ја туркаат содржината кон ректумот.

Времето потребно за метаболизирање на кофеинот варира од личност до личност. Но, за повеќето луѓе, час или два по првата голтка кафе, стимулирачките ефекти почнуваат да исчезнуваат, како и диуретичните ефекти, според д-р Мелор. Ова може да предизвика чувство на замор, вознемиреност и слаба концентрација.

Меѓутоа, само затоа што чувствувате дека кофеинот опаѓа, не значи дека тој целосно го напуштил вашиот систем.

„За повеќето луѓе, количината на кофеин се намалува за околу половина по шест часа додека се метаболизира во црниот дроб“, забележува д-р Мелор.

Како резултат на тоа, кофеинот може да остане во вашето тело до 12 часа, според истражувачите од Фондацијата за спиење. Тие додаваат дека многу експерти за спиење препорачуваат избегнување на кофеин најмалку осум часа пред спиење за да не го наруши сонот, што значи дека е најдобро да го избегнувате кафето како попладневен пијалак.