Иако чоколадото е вкусно, некои негови варијации можат да имаат негативни ефекти врз нашето здравје.

Advertisements

На пример, темното чоколадо може да има здравствени придобивки кога се јаде во умерени количини, но другите видови, како што се белото и млечното чоколадо, може да бидат полни со масти и шеќер.

За да добиете максимални здравствени придобивки од чоколадото, тогаш изберете темно чоколадо кое има 70 проценти или повеќе какао – објаснува диететичарот Даниел Меквој.

Процентот на какао ви кажува и за процентот на шеќер. На пример, ако чоколадото е означено како „50 проценти“, тоа значи дека е направено од 50 проценти какао и 50 проценти шеќер и млечни производи.

Кога исфрламе чоколадо, исфрламе и шеќер, кој потоа може да влијае на нашето расположение.

„Кога ќе го исфрлите шеќерот од вашата исхрана, ќе се ослободите од една од главните причини за промени во расположението и раздразливост“, објаснува нутриционистот Џеј Ковин.

Ковин објаснува дека шеќерот е отров кој може да ја троши енергијата, а во исто време може да предизвика уништување на нивото на шеќер во крвта.

„Ова може да доведе до промени во расположението, желби и други необични однесувања“, вели тој.

Можете да изгубите тежина

Дали имате проблем да ги постигнете целите за слабеење? Исфрлањето на чоколадото од исхраната, дури и ако е само еден месец, може да помогне во намалувањето на калориите и шеќерот, што може да доведе до губење на тежината.

Бидејќи дополнителните шеќери често се кријат во храната и пијалоците, а особено во чоколадата, може да биде тешко да се следи колку шеќер јадете секој ден“, вели Ковин. Намалувањето на додадените шеќери може да ви помогне да изгубите тежина и да го подобрите целокупното здравје.