Дали е штетно прозорците да ни се затворени цел ден? Еве го одговорот!

Зголемувањето на температурата предизвикува почесто користење на климата. Меѓутоа, што да правиме кога немаме клима?

Дали е подобро да ги оставите прозорците отворени или затворени цел ден?

Мислењата се поделени. Некои велат дека е пожелно да се отворат прозорците и да се пушти што повеќе воздух, додека други сметаат дека доколку сакате да се заштитите од неподносливата топлина, подобро е да ги држите прозорците затворени. На крајот на краиштата, изборот зависи главно од личните преференции.

Суштинското прашање е дали е штетно нашите прозорци да бидат затворени цел ден?

Редовното проветрување на просторијата е важно во секое време од годината

Истражувањата покажуваат дека квалитетот на воздухот, особено во помалите простори (домашна канцеларија, дури и во спални!) брзо се влошува. Во една студија која го испитува квалитетот на воздухот во спалната соба, во повеќето случаи измерените нивоа на CO2 значително ги надминуваат препорачаните вредности. Во некои случаи тие беа и до 75% поголеми!

Лошиот квалитет на воздухот не само што негативно влијае на вашиот сон, туку дополнително го нарушува вашето општо здравје и благосостојба, работната ефикасност и концентрацијата.

Истражувачите од Медицинскиот универзитет во Њујорк ги проучувале последните две ставки. Имено, тие собрале 24 здрави возрасни лица во затворен простор и ја тестирале нивната способност да донесуваат одлуки на различни нивоа на концентрација на јаглерод диоксид. Со анализа на добиените резултати, истражувачите откриле дека високата концентрација на овој природен гас значително ги забавува мисловните процеси на волонтерите.

За повикување: нивото на јаглерод диоксид надвор е околу 380 на милион честички, но нивото во затворен простор може да биде многу повисоко (поради дишењето) – во преполните канцеларии или сали за состаноци нивото често достигнува 1.000, а понекогаш и 3.000 на милион честички, тие велат истражувачите.

Секако, не смееме да заборавиме дека во воздухот има и други загадувачи, како и фактот дека поголемата влажност ја прави топлината уште понепријатна, што исто така може да го отежне одржувањето на концентрацијата.

Што најчесто се препорачува на горештините?

За сето горенаведено, важно е куќата или станот да бидат добро проветрени дури и кога температурите растат. Затворањето на прозорците и спуштањето на ролетните во текот на денот е пожелно само кога нема никој дома.

Доколку поголемиот дел од денот го поминувате во вашиот дом, повеќето експерти препорачуваат прозорците да се отвораат неколку пати на ден (најмалку 5 минути) дури и кога надвор е многу топло. Идеално е да направите провев, а потоа веднаш да ги затворите прозорците за да се заштитите од топлината.

Кога сме зафатени од топлотен бран, оптимално е да се проветруваме во раните и сеуште студени утра и во доцните вечерни часови, но и во текот на ноќта. Во други периоди, пожелно е прозорците да бидат затворени, особено оние што се изложени на директна сончева светлина.