реклама

Ако имате висок крвен притисок, овие пијалоци можат да бидат двојно корисни – можете да уживате во нивниот вкус и тие помагаат да го намалите крвниот притисок.

Еден од начините на кои луѓето често го оштетуваат своето здравје не е само она што го јадат, туку и она што го пијат.

реклама

Затоа, од клучно значење е да изберете што е најдобро за вашето здравје, а веројатно е полесно отколку што мислите да пиете пијалоци за намалување на крвниот притисок, пренесува Healthy.

„Иако овие пијалоци сами по себе навистина не можат да се класифицираат како третман сами по себе – освен можеби во случаи на многу благо покачен крвен притисок – тие се многу корисен додаток на препишаните антихипертензивни/намалување на крвниот притисок и треба да се сметаат како дел од холистички третман на пациентот висок крвен притисок“, вели кардиологот Ник Вест.

реклама

Обезмастено млеко

Чаша млеко дневно може да помогне во намалување на високиот крвен притисок. „Добро е познато дека млекото со малку маснотии или обезмастено е збогатено со витамин Д, витамин кој промовира здрав крвен притисок“, вели нутриционистот Кимберли Снодграс.

реклама

Чај од хибискус

„Чајот од хибискус содржи антоцијани, група на длабоко црвени, виолетови и сини пигменти кои се наоѓаат во растенијата и други антиоксиданси или соединенија кои ја инхибираат оксидацијата, хемиска реакција која може да произведе слободни радикали“, вели Снодграс. „Некои истражувачи открија дека антоцијаните и другите антиоксиданси можат да им помогнат на крвните садови да се спротивстават на оштетувањето што може да предизвика нивно стеснување.

Сок од калинка

Се покажа дека сокот од калинка го подобрува систолниот крвен притисок, кој го мери притисокот во нашите артерии кога срцето чука. Вест вели дека содржи антиоксиданси и е богат со витамини, особено со витамин Ц.

Сок од репка

„Цвеклото е богато со нитрати во исхраната, соединение познато дека има ефект на намалување на крвниот притисок“, вели Снодграс. Вест додава дека цвеклото е богато со нитрати, а сокот од сировото цвекло го намалува крвниот притисок и содржи витамини, минерали и антиоксиданси. Неговата ефикасност е поддржана од клиничко испитување кое покажува подобрувања на крвниот притисок.

Сок од домати

Докажано е дека сокот од домати го подобрува систолниот и дијастолниот крвен притисок. Вест советува да посегнете по несолената верзија на сокот, за кој во клиничките студии се покажало дека го намалува крвниот притисок и холестеролот, а содржи витамин Ц и антиоксиданси.

Сок од бобинки

Бобинките се полни со антиоксиданси, одлични за забавување на стареењето. „Откриено е дека консумирањето бобинки го намалува и систолниот крвен притисок. Можете да додадете бобинки во овесна каша или како ужина за да внесете повеќе антиоксиданси во вашата исхрана“, забележува Снодграс.

Ако купувате сок од бобинки, домати, цвекло или калинка здрави за срцето, треба да се одлучите за свеж или необработен сок. Конзервираните сокови имаат тенденција да имаат додаден шеќер и висока содржина на натриум, што може да има спротивен ефект.

реклама