Зимата за домашните растенија е голем предизвик за нивните сопственици. Иако повеќето растенија во тоа време мируваат, доколку не ги одржувате правилно, тие можат брзо да се исушат и да се оштетат.

Треба внимателно да ги полевате

Повеќето домашни растенија треба да се полеваат ретко, доволно за да не се исуши почвата целосно. И не грижете се, тие подобро поднесуваат суша отколку прекумерна влажност. За вашите растенија да ја добијат потребната влага, треба да ги групирате во просторијата и да направите т.н. внатрешна градина. Водени циклама, азалии и други видови кои цветаат во зима на секои два до три дена. На кактусите и другите сукуленти им треба многу малку вода. Некои кактуси сакаат дури и да живеат во ладна средина, без наводнување, а тогаш најдобро ќе цветаат на пролет.

Цветовите треба да се полеваат со застоена вода, поради хлорот и топлината, за да не доживеат шок.

Нахранете ги само цветни растенија

На растенијата генерално не им треба врвно облекување во текот на зимата, бидејќи се во фаза на мирување. Ова е време да престанете да се храните, но тоа не важи за видовите кои допрва ќе цветаат, како што се божиќните кактуси, циклама, азалиите.

Температура

Неочекуваните температурни промени имаат многу неповолен ефект врз растенијата. Ненадејно заладување, силен студен ветер, потоа ненадејни топли услови во суви и загреани станови – не им одговараат на цвеќето. Цветовите не треба да се чуваат на премногу ладен или премногу топол простор, а идеалната температура е од 15 до 20 степени. Редовно отстранувајте ги сувите лисја и исушените ластари за растението да може убаво да расте.

Подалеку од темнина

Ненадејната промена на температурата не е пријатна за растенијата, затоа секогаш кога ќе ја проветрите просторијата, отстранете ги цвеќињата од провевот. Повеќето видови кои се одгледуваат кај нас бараат многу светлина, затоа саксиите треба да ги чувате што поблиску до прозорецот, но не до радијаторите.

Ова не е време за трансплантација

Растенијата сега мируваат, па најдобро би било да се воздржите од пресадување до пролет. Меѓутоа, ако навистина сакате или треба да пресадите цвет, задолжително набавете нова земја и саксија за бројка поголема од претходната.

Грижа за цвеќето

Во текот на зимската сезона цветаат само неколку видови растенија на кои треба да се посвети посебно внимание. Треба да се внимава водата да не навлезе до ливчињата и задолжително отстранете ги сите мртви и суви лисја. Циклама, африкански темјанушки и азалеи се особено чувствителни, па затоа треба да се чуваат. Цикламаните почнуваат да се сушат во правец на клубени, па тие полека влегуваат во фазата на мирување. По цветни, повеќето растенија мируваат или барем престануваат да растат до следната пролет.

Грижа за лисјата

Често листовите, почнувајќи од рабовите, стануваат кафеави или се сушат и умираат. Причината е сувата средина, на која се особено чувствителни растенијата со тенки листови, како што се стрелките, папратите, драцените… Обидете се да ја поправите ситуацијата со зголемување на влажноста.