реклама
Светскиот ден на лубеницата се слави на 3 август. Ретко кој може да одолее на неговата неодолива сладост, а ќе признаете, освежува подобро од кое било друго овошје.
Најголемата дилема кога зборуваме за лубеницата е дали е овошје или зеленчук.
реклама
Сигурни сме дека праските, јаболката, малините и бананите се овошје, но што е со лубеницата? Ако мислите дека e овошје, се лажете.
Лубеницата често се меша, бидејќи благодарение на својата сладост се користи во овошни салати и како десерт, поради што се смета за овошје. Но, како и дињата, и лубеницата е плод на едногодишно растение, што значи дека припаѓа на зеленчук.
реклама
Следната дилема која секогаш го буди вниманието на љубителите на лубеницата е како да се избере најслатката?
Купувањето лубеница често изгледа како лотарија, никогаш не знаете колку ќе биде свежа и сочна пред да ја исечете.
реклама
Затоа ви носиме неколку трикови за секогаш да го изберете вистинскиот.
- Погледнете ги линиите
Бојата на лубеницата ја покажува нејзината зрелост, а секогаш треба да изберете таква што има многу изразени пруги на неа. Тие треба да бидат темно зелени и светло жолти.
- Удрете ја
Овој тест е многу популарен, но многумина не знаат каков звук покажува дека лубеницата е добра. Ако звучи шупливо, тоа значи дека има повеќе вода и дека е зрела. Спротивното значи дека кожата е густа, а лубеницата се уште не е зрела.
- Изберете ја најтешката
Соберете неколку лубеници за да ја најдете најтешката – таа има многу вода и е послатка од другите.
- Внимавајте на обликот
Секогаш бирајте лубеници кои се повеќе тркалезни од овални – тие се послатки и сочни, додека овалните често се без вкус. Исто така, не ги занемарувајте невообичаените испакнатини на лубеницата – ако ги има, не е добро.
Бонус препорака: Погледнете го лежиштето на лубеницата (страната на која лежела). Доколку е жолта тогаш сигурно е блага и убава!
реклама