реклама

Шармантниот Газ е „чуварското лице“ на Брион, а освен по својата форма, интересен е и по остатоците од потпорни ѕидови, ѕидови изградени само од камен, без врзива, високи и до четири метри.

Дали знаете како изгледа логото на Националниот парк Бриони? Мала риба на сина позадина не е само едноставен симбол на морскиот свет и природната убавина. Инспирација за логото беше еден од островите на архипелагот Бриони – Газ, чиј брег е долг нешто повеќе од еден километар.

реклама

Од птичја перспектива, островот има непогрешлив облик на риба, а ако одлучите подобро да погледнете од воздух, ќе забележите и необична градба. Станува збор за остатоци од поголема станбена зграда со резервоар за вода, опкружена со остатоци од гипс картон висок до четири метри.

За жал, во изгледот на островот можеме да уживаме само од воздух, бидејќи посетите се дозволени само на експерти како дел од истражувањето.

реклама

Специфичната форма на Газа е причината поради која Бриони се најде на бројни светски рангирања на острови со интересни форми, што дополнително придонесува за популарноста на прекрасниот остров, пренесува Danas.rs.

Но, Бриони има доволно убави или возбудливи места кои вреди да се видат. Еден од нив е сафари паркот, место каде домородните истарски животни како што е бошкарина се среќаваат со егзотични јужноамерикански, африкански и азиски видови.

реклама

Маслиново дрво старо повеќе од 1.600 години, медитеранска градина, древен каструм во заливот Добрика и стапалки од диносаурус се само дел од интересните работи кои можат да се најдат само на Бриони. Пешачењето, возењето велосипед и подводните патеки овозможуваат најдобар вовед во природата и брионските атракции.

реклама