реклама

Од почетокот на цивилизацијата, луѓето го делат животот со животните.

Без разлика дали се лојални придружници или деловни партнери, животните одиграа клучна улога во обликувањето на човечките општества. Покрај нивните непосредни придобивки, има се повеќе докази дека растењето со животни може да донесе неочекувани придобивки, а една од нив е зголемената отпорност на болести.

реклама

Хигиенска хипотеза

Идејата дека раната изложеност на животни може да го зајакне нашиот имунолошки систем има свои корени во хипотезата за хигиена. Предложена од епидемиологот Дејвид П. Страхен во 1989 година, оваа хипотеза го оспорува преовладувачкото гледиште дека зголемената чистота и намалената изложеност на микроби во детството се недвосмислено корисни.

реклама

Тој предложи дека недостатокот на изложеност на инфективни агенси во раното детство може да доведе до зголемен ризик од развој на алергии и автоимуни болести подоцна во животот.

Животните како носители на микроорганизми

реклама

Еден од механизмите со кои животните можат да го зајакнат нашиот имунолошки систем е воведувањето на различни микробиолошки заедници. Докажано е дека домашните миленици, особено кучињата внесуваат многу микроорганизми во домашната средина. Овие микроби, кои вклучуваат бактерии, па дури и паразити, можат да помогнат во обуката на имунолошкиот систем да реагира поефикасно на потенцијалните закани, пренесува Index.hr.

Истражувањата покажаа дека децата израснати во домаќинства со домашни миленици имаат помал ризик од развој на алергии и астма.

Згора на тоа, разновидноста на микробите проголтани од животните може да придонесе за воспоставување на избалансиран и еластичен микробиом во човечкото црево. Силниот цревен микробиом е поврзан со безброј здравствени придобивки, вклучително и подобрено варење, подобра апсорпција на хранливи материи и зајакнат имунолошки систем.

Намалување на стресот и имунитет

Дружењето со животните е поврзано и со намалени нивоа на стрес, а оваа психолошка придобивка може да влијае на нашиот имунолошки систем. Се покажа дека хроничниот стрес го ослабува имунолошкиот одговор, што ги прави поединците поподложни на инфекции.

Интеракцијата со животните, без разлика дали преку галење, играње или едноставно да се биде во нивно присуство, може да го стимулира ослободувањето на окситоцин и серотонин – хормони кои промовираат релаксација и се борат со стресот. Со ублажување на стресот, овие интеракции може индиректно да придонесат за подобрување на имунолошката функција.

Улогата на активностите на отворено

Растењето со животни често значи поминување повеќе време на отворено, учество во активности како што се шетање со кучето, играње во дворот или други активности, како што е учество во коњички спортови. Активностите на отворено се поврзани со различни здравствени придобивки, вклучувајќи зголемено производство на витамин Д, подобрено кардиоваскуларно здравје и подобрена имунолошка функција.

Изложеноста на природни елементи и сончева светлина може да го стимулира производството на витамин Д, кој игра клучна улога во модулирање на имунолошкиот систем и заштита од инфекции.

Анегдотски докази

Надвор од научната област, бројни извештаи ја поддржуваат идејата дека растењето со животни може да промовира отпорност на болести. Семејствата со домашни миленици често пријавуваат помалку случаи на вообичаени болести кај нивните деца.

Дополнително, има случаи на воведување на животни за терапија во здравствените установи за да се помогне во закрепнувањето на пациентите, дополнително истакнувајќи ги потенцијалните здравствени придобивки поврзани со интеракциите со животните.

Додека врската помеѓу растењето со животни и отпорноста на болести е повеќеслојна и еволуирачка област на студии, сегашните докази сугерираат дека дружењето со животните навистина може да донесе здравствени придобивки.

Од зајакнување на вашиот имунолошки систем до изложување на микроби до намалување на стресот и промовирање на активности на отворено, придобивките од растењето со животни ги надминуваат само дружењето.

Како што се продлабочува нашето разбирање за сложената интеракција помеѓу човековото здравје и животинското царство, може да откриеме уште повеќе причини да ја цениме врската помеѓу луѓето и нивните миленици.

реклама