реклама

Мачките се многу посебни и многу различни суштества од кучињата. Додека кучето реагира на неговото име, некои мачки го игнорираат повикот. Дали мачката воопшто знае дека ја викаме?

Дали мачката воопшто и го знае името – е прашање кое всушност е многу соодветно.

реклама

Посебно ако и вие живеете во друштво на мачка која е независна и која ќе дојде точно и само кога ќе посака, а не кога некој ќе и се јави.

Сепак, мачката многу добро го препознава сопственото име и го разликува од имињата на другите домашни миленици.

реклама

Тоа го вели ветеринарката од Флорида, Тереза ​​Мануси, додавајќи дека препознавањето на сопственото име на мачка е тесно поврзано со вниманието, храната и играта.

Мачките се многу интелигентни животни кои кажуваат како се чувствуваат во различни позиции на телото, пишува Данас.

реклама

Многу се важни различните положби на опашката на мачката, како и положбите за време на спиењето.

Мачките исто така имаат добар слух и можат да препознаат различни звуци.

Ако чувствувате дека вашата мачка реагира на вашиот глас, но не и на гласот на друг член на семејството, ова може да биде целосно точно.

„Мачката може подобро да реагира на личноста што ја сака“, ја потврдува оваа теза Мануси.

Пред извесно време тие направија студија на 20 мачки и се обидоа да откријат како мачките ги препознаваат своите сопственици само врз основа на нивниот глас.

Што најдоа?

Повеќето мачки целосно го игнорирале гласот на странците и покажувале интерес само кога нивниот сопственик зборувал.

реклама