Со текот на времето, а особено во потоплите периоди, на постелнината се формираат бактерии, па дури и грини доколку не се мијат редовно. Експертот за душеци следниот ден Рајан Такер вели дека постелнината треба да се мие по една недела до максимум две, за да се спречи таложење на мртви клетки и бактерии.

Како што пишува „Експрес“, чаршафите не се единствениот дел од постелнината што треба редовно да се мие, туку јорганите треба да се перат околу еднаш месечно, како и заштитниците за душеци, а понекогаш и навлаки за душеци.

„Некои луѓе прашуваат дали е во ред да се менува постелнината еднаш месечно. Ако не спиете на душек секој ден, можеби ќе можете да се истегнувате на секои две или три недели, но ова треба да биде максималното време помеѓу две перење “, објасни експертот.

Тој истакнува дека годишните времиња влијаат и на тоа колку често треба да се мие постелнината. Имено, во текот на летото многу повеќе се потиме отколку во зимските месеци, па вели дека ако чаршафите ви се навлажни од пот наутро, добро би било да ги измиете и исушите веднаш следната вечер. Освен тоа, вели тој, може да ви помогне и да спиете подобро.

„Некои медицински состојби бараат креветот да биде чист колку што може, без бактерии или прашина кои можат да предизвикаат алергии. Ако страдате од кожни болести како егзема, псоријаза или респираторни заболувања како што се астма, прашина и бактерии може да ги влошат“, додаде тој.

Посочува и дека кога ја ставате постелнината во машина за перење, внимавајте на температурата. При перење постелнина треба да ја ставите на 60 степени и на долго миење, за да се отстрани потта, прашината и слично. Може да се миете на пониска температура, но, истакнува тој, тогаш можеби нема ефективно да ги убиете сите бактерии и да ја отстраните целата нечистотија, пренесува Вечерњи лист.