Како да заштедам повеќе – ако мојот бојлер е вклучен 24 часа или ако го вклучам само додека е евтина тарифата, ова е прашање што деновиве го поставуваат многумина.

Покрај заштедата, тука е и прашањето за времетраењето на бојлерот, но на крајот сето тоа не води до истиот исход, а тоа е потенок паричник.

Интернет форумите се преполни со совети, а некои ги давале експерти, односно мајстори, а City Magazine ги пренесува нивните препораки.

– Доколку во домаќинството живее самец или само брачен пар, најдобро е да го вклучите бојлерот по потреба, додека струјата е евтина.

– Ако се работи за повеќечлено семејство, ќе заштедите повеќе ако бојлерот е постојано вклучен.

– Зависи и од тоа дали водата од бојлерот се користи само за туширање или и за кујна, па ако целата топла вода во куќата доаѓа од истиот апарат, најдобро е постојано да биде вклучен.

– Кога станува збор за приспособување, власта овде пресудува дека златната средина е најдобрата опција, па да биде или во пар или на температура од 55 степени.

– Моментот кога бојлерот секогаш треба да биде исклучен е кога се бањате.

„Повеќето од нас никогаш не размислувале дали капењето со вклучен бојлер е безбедно, се додека некој не се повреди.

„Можен е струен удар од котелот, да. Електричниот удар од бојлерот е честа појава и во вестите се пишува за нови жртви на секои неколку месеци. Редовниот сервис на бојлерот обезбедува да нема струен удар“, пишува веб-страницата vodoinstalateribeograd.com.