реклама

Можеби сте слушнале дека децата под една година не треба да јадат мед. Ова е точно – експертите препорачуваат да се одложи воведувањето на медот кај малите деца затоа што можат да носат бактерија што е особено опасна за новороденчињата, многу добро носи семејството. Затоа е природно да се запрашате дали можете да јадете мед за време на бременоста. За среќа, овој сладок третман во повеќето случаи е доста безбеден за вас и вашето неродено дете, објаснува гинекологот Брајан Левин.

Од античко време, медот ужива како вкусна храна, но и домашен лек за дома за одредени болести. Сепак, причината зошто некои луѓе ја доведуваат во прашање безбедноста на медот е тоа што понекогаш содржи бактерија наречена Clostridium botulinum. Оваа бактерија може брзо да порасне во цревата и да произведе невротоксини кои доведуваат до ботулизам, ретка, но сериозна болест што може да предизвика слабост и парализа во рацете, нозете, абдоминалната област или респираторниот систем.

реклама

Сепак, овој ризик не е опасност за повеќето деца и возрасни. „Децата постари од една година и здрави возрасни, вклучително и бремени жени, можат безбедно да консумираат мед затоа што нивниот имунолошки систем ги штити од сите бактерии што би можеле да содржат мед“, вели д -р Сенди Проктер, професор по исхрана на државата на Универзитетот во Канзас.

Како и да е, со оглед на тоа што секоја бременост е различна, експертите препорачуваат да се консултира лекар ако имате какви било прашања во врска со јадење мед во овој период.

реклама