реклама

Како дел од Project Zero, GOOGLE објави листа на мобилни телефони кои најчесто се мета на хакери поради системски грешки.

Како дел од проектот, беше откриен баг во модемите на Exynos произведени од Samsung, што им овозможува на хакерите да ја преземат контролата врз уредот без интеракција со корисникот.

реклама

Сè што им е потребно на хакерите е телефонски број, поради што овој тип на хакирање се нарекува хакирање без клик.

Ова е список на потенцијално компромитирани мобилни телефони:

реклама

серии на мобилни телефони Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 и A04

мобилни телефони од сериите Vivo S16, S15, S6, X70, X60 и X30

реклама

Сериите на Google Pixel 6 и Pixel 7

сите уреди за носење користат чипсет Exynos W920

сите возила кои користат чипсет Exynos Auto T5123

За да се елиминира ризикот, корисниците треба да ги исклучат повиците преку Wi-Fi и услугата VoLTE во поставките на уредот. Корисниците на телефоните на Google Pixel мора да го ажурираат својот телефон на најновата верзија, објавена овој месец. Ажурирањето вклучува лепенка за проблемот.

реклама